Kwiaty w kuchni

Kwiaty w kuchni

Rośliny ożywią nie tylko nasz salon czy łazienkę, ale i kuchnię. Oczywiście pod warunkiem, że zdecydujemy się na odpowiednie gatunki – dlatego zobaczmy, które z nich najlepiej nadają się do dekoracji kuchennego wnętrza.

Jeśli jesteśmy właścicielami przestronnej i jasnej kuchni (np. połączonej z jadalnią i salonem), to tym bardziej powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w niej jakieś roślinki – rzecz jasna w ozdobnych doniczkach. Chodzi o rośliny, którym nie przeszkadzają zbytnio opary i które mogą przebywać w ciepłym pomieszczeniu przez cały rok. Najlepiej wybrać te o skórzastych liściach, z których łatwo zmyć tłusty osad.

Kaktusy szybko gniją w łazience, lecz można bez obaw hodować je w kuchni. Sprawdzą się w niej także rośliny rosnące do góry (np. sansewieria) czy te typowo dekoracyjne: begonia królewska, niecierpek, prymula, bluszcz pospolity. Warto również wiedzieć, że kwiaty umieszczone w owym wnętrzu zmniejszają poziom wilgoci, która wydziela się głównie w czasie gotowania.

Najlepszym miejscem dla roślin jest kuchenny parapet. Można ustawić na nim np. światłolubne pelargonie albo trzykrotki. Kwiatów nie powinno się jednak lokować w pobliżu kuchenki czy detergentów. Roślin ze zwisającymi pędami lepiej nie umieszczać tuż nad blatem roboczym (ponieważ będą nam zawadzać podczas przygotowywania posiłków), ale np. na górnych szafkach (w tym przypadku należy szczególnie pamiętać o ich podlewaniu).

Nie wszyscy mogą się pochwalić obszernym, kuchennym pomieszczeniem, lecz to wcale nie znaczy, że mamy zrezygnować z hodowania kwiatów w małych kuchniach. Dziś coraz częściej sięgamy po dodatkowe źródła światła (np. żarówki i panele LED), by podświetlić półki czy sufit. Przy okazji zapewniamy w ten sposób światło także kuchennym roślinom. Zawsze możemy też wybrać rośliny preferujące bardziej zacienione miejsca.

Gdy nie za bardzo przepadamy za pielęgnacją roślin, ale mimo wszystko chcielibyśmy, by w naszej kuchni było zielono, to możemy kupić w sklepie ogrodniczym lub markecie gotowe sadzonki ziół, takich jak np. rozmaryn, bazylia, oregano szałwia czy mięta. Poustawiane na parapecie świeże zioła będą bardzo ciekawie wyglądać, no i wzbogacą smak naszych potraw.

Przeœlij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *