Trudna sztuka serwowania

Trudna sztuka serwowania

Jak wiadomo, samo danie to nie wszystko. Liczy się także sposób jego prezentacji oraz padania, które mają ogromny wpływ na to, czy sięgniemy po daną potrawę ze smakiem. Na szczęście także w tym z pomocą idą nam nowoczesne akcesoria, dzięki którym sztukę serwowania posiłków opanujemy do perfekcji.

Jeżeli wydaje nam się, że sama zastawa stołowa wystarczy, by skłonić gości do jedzenia pieczołowicie przygotowanych przez nas dań, możemy być w błędzie. Kwestia ta jest ważna nie tylko ze względu na higienę czy estetykę. Odpowiednio dobrane naczynia i akcesoria pozwolą nam również szybko, bezpiecznie i pewnie postawić na stole zarówno napoje, jak i przekąski, pieczywo czy owoce.

Z pewnością w pierwszej kolejności przychodzą nam na myśl tace, które są przede wszystkim praktyczne, bo pozwalają za jednym razem dostarczyć na stół kilka szklanek czy filiżanek wypełnionych trunkiem. Obecnie posłużą także za eleganckie półmiski, na których ułożyć możemy zimne przekąski, jak np. sery czy wędliny.

Misy, miseczki i półmiski to kolejne z naczyń, które powinniśmy mieć na wyposażeniu kuchni i jadalni. W zależności od ich wielkości i głębokości wykorzystamy je do podania przekąsek, orzeszków, cukierków i innych smakołyków, ale także sałatek stanowiących dodatek do głównych dań. Natomiast w rozmaitych pod względem zastosowanego tworzywa i formy koszach elegancko zaserwujemy owoce i podamy pieczywo.

Możemy również zainwestować w cały zestaw do serwowania, który składa się np. z tacy, miseczek i talerzyków. Zestawy takie wyróżniają się funkcjonalnością oraz estetyka, dzięki czemu ustawione na stole będą jego niewątpliwą ozdobą.

Wszelkie tego typu akcesoria przydadzą się w każdym domu. Ze względu na swoją uniwersalność będą więc świetnym pomysłem na prezent.

Jeżeli interesuje Was podobna tematyka, zajrzyjcie również tutaj.

Photo credit: Caro’s Lines / Foter /  (CC BY-NC-SA 2.0)

Przeœlij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *