Podrażniona skóra po goleniu to prawdziwy problem, z którym boryka się większość mężczyzn. Na szczęście dla niektórych panów, panuje teraz moda na kilkudniowy zarost, co więcej nawet na gęste brody.
Jak się golić i jakich kosmetyków używać by nie podrażniać wrażliwej skóry?
O tym jaki i czym się golić decyduje rodzaj zarostu, czy jest on twardy czy miękki. Z miękkim zarostem nie ma większego problemu, wystarczy pianka lub krem do golenia i zwykła maszynka jednorazowa. Jednak kiedy zarost jest twardy, wymaga on szczególnego traktowania, a przede wszystkim zmiękczenia. Podstawą jest dobrej jakości, delikatna pianka do golenia. Gęsta piana spowoduje podniesienie zarostu, umożliwiające dokładniejsze i łatwiejsze golenie. Poza tym ważne jest, aby kosmetyk posiadał działanie łagodzące i przeciwzapalne, minimalizujące podrażnienia i zaczerwienienia. Sama technika golenia wydaję się nie stwarzać większych trudności, jednak trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze, delikatnie przyciskając ostrze maszynki należy prowadzić ją z góry na dół. Zbyt mocne dociskanie maszynki sprawi, że ścięty zostanie nie tylko zarost, ale i warstwa naskórka, co może prowadzić do powstania bolesnej rany. Odpowiednie naciągnięcie skóry podczas golenia jest również bardzo ważne, gdyż źle naciągniętą skórę można łatwo zaciąć.
Gdy po ogoleniu pojawia się uczucie ściągnięcia skóry oraz zaczerwienienie i pieczenie to prawdopodobnie winne są źle dobrane kosmetyki, których składniki lub substancje zapachowe powodują reakcję uczuleniową. Dlatego też, ważne jest stosowanie bezzapachowych
i hipoalergicznych preparatów. Żel lub pianka do golenia powinny zawierać składniki, które nawilżają i będą działać kojąco na skórę, jak np. aloes, masło kakaowe, pantenol.
Po goleniu koniecznie należy zastosować na skórę twarzy preparat łagodzący podrażnienia, lekko odkażający, a jednocześnie dający uczucie świeżości. Balsamy i emulsje po goleniu mają zbawienny wpływ na męską skórę, działają antyseptycznie zapobiegając zakażeniom
i nawilżają ją, sprawiając, że staje się ona aksamitnie gładka w dotyku.