O czym w kuchni nie można zapomnieć?

O czym w kuchni nie można zapomnieć?

Kuchnia idealna, czyli jaka? Co powinno się w niej znaleźć absolutnie obowiązkowo, a co może poczekać? Jak powinna być urządzona? W jakiej kolorystyce? Z wyspą czy bez? Na te pytania postanowiłam odpowiedzieć możliwie jak najpełniej, mając jednak na uwadze fakt, że oczekiwania każdego są inne, będą to porady uniwersalne, które pozwolą na podjęcie kroków do stworzenia idealnego miejsca kulinarnej pracy.

Jeśli chodzi o wystrój kuchni, to preferowane są jasne kolory, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się nimi trochę pobawić, zwłaszcza, jeśli kuchnia jest słoneczna. Tutaj chodzi głównie o to, aby nam się tu przyjemni gotowało i jadło – są gusta i guściki i trudno zdecydować za kogoś. Czymś, co w ogóle nie podlega dyskusji będą oczywiście meble – element obowiązkowy, przecież gdzieś trzeba schować te wszystkie brytfanny, garnki, talerze i inne akcesoria kuchenne. W tym miejscu ważne są nie tylko schowki, ale również powierzchnia robocza, a więc blaty. Im więcej, tym lepiej, bo będziemy mieli większe pole do popisu. Co do stylu mebli, to pozostawiamy to Wam – niektórym będą podobały się te w stylu rustykalnym, inni zdecydują się na chłodną nowoczesność.

Dobrze, teraz zastanówmy się wspólnie co będzie nam potrzebne, aby gotowanie przebiegało bez zakłóceń. Oczywiście noże kuchenne, bez których praca nie może mieć miejsca, chyba że chcecie sprawdzić, czym jeszcze da się obrać marchewkę, czy posiekać pietruszkę, o mięsie już nie wspominając. Obok tego naczynia do gotowania – garnki, patelnie, rondelki oraz naczynia do podawania – miski, talerze, kubki itd. i sztućce.

Do tego całego „bałaganu” brakuje jeszcze urządzeń mniejszych i większych – kuchenki, blendera, zmywarki. Stąd bardzo istotne będzie rozplanowanie całej instalacji elektrycznej i gniazdek z prądem (szczegóły znajdziesz tutaj http://www.castorama.pl/inspiracje-i-porady/instalacja/instalacje-elektryczne/gniazda-i-laczniki/podtynkowe/jak-rozmiescic-gniazdka-elektryczne-w-mieszkaniu.html)

Kończąc ten dość lekki artykuł chciałabym zaznaczyć, że nawet w najlepiej przygotowanej kuchni nie uda się przygotować nawet najprostszej potrawy bez osoby o odpowiednich umiejętnościach. Samo się nie wyczaruje, oj nie.

Przeœlij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *